donderdag, 28 mei 2015 15:45

Een visie op de toekomst

Het jaar 2006 was een mijlpaal in de ontwikkeling van de site Scheepswerven Baasrode.

Het architectenbureau Paul Bailleul had een ontwikkelingsconcept uitgewerkt over de toekomst van de werven. De houten loods werd gerestaureerd, de nieuwbouw verrees uit zijn fundamenten en de ramen van de meesterwoning werden vervangen. Het idee om een Baasroodse botter te bouwen kreeg vorm.

Het provinciebestuur Oost-Vlaanderen gaf de toelating om de gerestaureerde houten loods in te richten als werkhuis om de botteronderdelen voor te bereiden.

In deze optiek werden een aantal nieuwe houtbewerkingsmachines aangekocht en geïnstalleerd.

Op 6 april 2010 legt Bestendig Afgevaardigde Jef Dauwe de kiel van de botter. Een toeristische topper is geboren!

De erfgoedwaarde van de site is ongetwijfeld een internationale hype, op toeristisch vlak wordt er een tandje bijgestoken.

Baasrode, Rupelmonde, Arnemuiden en Zierikzee slaan de handen in mekaar om de scheepsbouw kenbaar te maken bij het grote publiek, het “Vierwervenproject” ziet het daglicht.

Baasrode biedt meer:

Het publiek kan niet alleen de bouw van houten schepen in de houten loods volgen, op diezelfde site ervaren zij de klassieke ijzeren scheepsbouw in het atelier Van Praet.

Er is nog meer!  Het Koninklijk museum voor Kunst en Geschiedenis uit Brussel doet er alles aan om twee historische prauwen uit de tiende eeuw te kunnen opstellen op onze site in een museaal verantwoorde ruimte.

Actualisering ontwikkelingsplan Bailleul.

10 jaar na het eerste concept is het plan Bailleul aan vernieuwing toe.

De site Scheepswerven Baasrode heeft zich in die tijd op een zodanige manier ontwikkeld dat alle elementen aanwezig zijn voor de verdere ontwikkeling:

• het atelier Van Praet met zijn industrieel archeologische waarde;
  • de meesterwoning Van Damme uit 1827 met haar interieurs;
  • de twee geklasseerde droogdokken;
  • de geklasseerde houten loods met alle machines en mogelijkheden om het publiek te laten kennis maken met houten scheepsbouw op de klassieke manier en in de praktijk;
  • de bouw van de Baasroodse botter Rosalie;
  • een nieuw gebouwde museumruimte, opengesteld in 2008, ideaal voor de presentatie van gelegenheidstentoonstellingen;
  • het aanbod van het KMKS voor de opstelling van vroeg middeleeuwse prauwen;
  • de modelbouwschool voor scheepsmodellen die het publiek laat kennis maken met de kunst van de modelbouw.

De scheepswerven van Baasrode bieden niet alleen een historisch overzicht op het vlak van scheepsbouw door de eeuwen heen. Hoe langer hoe meer instellingen en bedrijven doen een beroep op de site om zich voor te stellen en hun publiek en stakeholders te verwelkomen op een originele site.

De bouw van de nieuwe aanlegsteiger ter hoogte van de werf zal het publiek laten kennis maken met het varen met klassieke schepen en tegelijkertijd de mogelijkheid bieden passagiersschepen te laten afmeren aan de site.

Uitbreiding van de toeristische mogelijkheden dienen zich aan in de vorm van een verregaande samenwerking met de historische site Hof Van Peene.

Het doortrekken van het jaagpad, vertrekkend van de aanlegsteiger op de Driehuizen, over de site van de scheepswerf naar het veer van Baasrode zal aansluiting geven met het Hof van Peene en tegelijk met het nieuw ontwikkeld overstromingsgebied van Vlassenbroek.

Publiek-private samenwerking.

De ontwikkeling in de provinciebesturen in Vlaanderen dwingt ons ertoe op korte termijn een nieuwe visie uit te werken. De nadruk zal liggen op de toeristische ontwikkeling en exploitatie van de site, een publiek-private samenwerking dringt zich op.

Het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen, het stadsbestuur van Dendermonde, de vzw Scheepvaartmuseum Baasrode, de modelbouwschool, W&Z en een aantal bedrijven zullen de handen in mekaar moeten slaan om de site op een rendabele manier uit te baten zonder de historische waarde uit het oog te verliezen. Ook horecabedrijven zullen aan de site moeten gekoppeld worden.

Dit alles biedt enorme mogelijkheden maar vormt tegelijk ook enorme uitdagingen, de toekomst ligt dan ook in een strikt gestructureerd ‘bedrijf’ waar alle elementen zullen moeten samenwerken

Het nieuw bestuur van de vzw Scheepvaartmuseum Baasrode is dan ook bereid om, als één man, het voortouw te nemen om deze visie uit te werken en van de site een toeristische voltreffer te maken.

Meer in deze categorie: « Lijst van bestuursleden

« november 2017 »