Events

Events

In 2011 zijn het Scheepvaartmuseum Baasrode en de Scheepswerven Baasrode de bruisende plek voor het varend erfgoed. We werken ook mee aan vele evenementen in Baasrode en daarbuiten. Een hoogtepunt is zeker de onthulling van de zeeglijn van de Rosalie. Verder staan ook de erfgoeddag en een culturele wandeling op de agenda.

Zaterdag 11 september geeft historicus Bart De Bondt een boeiende lezing om 14.30 u. en om 16.00 u.

Het thema van de Open Monumentendag 2011 is Conflict en Verzoening. Het Scheepvaartmuseum Baasrodehaakt hier op in en presenteert op die dag een bijzondere lezing (met beeldmateriaal) door historicusBart De Bondtover een ideologische strijd waarbij de Baasroodse scheepsbouwer César Van Damme een prominente rol speelde.

't Was alsof de Hel al hare verdoemden over Baesrode had uitgebraakt!,

Conflict en Verzoening te Baasrode (1879-1914)

Op het einde van de negentiende eeuw nam de polarisatie tussen katholieken en liberalen ontzettend snel toe. Dat zorgde vooral voor akkefietjes in de steden; in vrijwel alle Vlaamse plattelandsgemeentes waren de liberalen immers absoluut geen partij voor de klerikale katholieken.

Te Baasrode lagen de kaarten anders. Dat was vooral te danken aan de aanwezigheid van de scheepswerven en de katalyserende rol van vooruitstrevende werfbaas César Van Damme, die aan sneltempo politieke carrière maakte en uiteindelijk de allereerste liberale volksvertegenwoordiger van het arrondissement werd. Al snel werd de gemeente in twee evenwaardige gemeenschappen opgesplitst, waar onderling contact zoveel mogelijk werd ontmoedigd. Baasrode werd zo niet alleen sociaal-economisch, maar zelfs geografisch opgedeeld. Wanneer het vaarwater van een andere gemeenschap werd betreden, kon dat flinke problemen opleveren. De controle van het gemeentehuis was de centrale doelstelling van beide kampen, en dat doel heiligde alle middelen.

Tezelfdertijd ontwikkelde Baasrode zich razendsnel van een overwegend agrarisch dorp naar een volwaardige industriegemeente –inclusief aanzienlijke arbeidersbevolking- met alle gevolgen van dien. Op korte tijd werd Baasrode een gemeente die benijd werd door zijn buren, maar waar ruzie en tweestrijd nooit veraf was.

Er zijn talloze (hilarische) pareltjes van getuigenissen over het roerige dorpsleven, gaande van langdradige scheldpartijen tot allerhande spotliederen. Vaak moest hilariteit echter plaatsmaken voor bittere ernst. De strijd werd uitgevochten op het scherpst van de snee. De inwoners werden reeds vanaf de prille jeugd geïndoctrineerd, vecht- en zelfs schietpartijen waren schering en inslag. Het centrale conflict was alomtegenwoordig. En toch kent dit verhaal een zeer plotse en oprechte verzoening, veroorzaakt door externe factoren. Of toch voor enkele jaren.

Bart De Bondt,

geboren te Dendermonde (1987) en opgegroeid in de Mosten te Buggenhout, vlakbij de gemeentegrens, is sinds een aantal jaren volop bezig met de fascinerende Baasroodse geschiedenis. Bart is historicus, afgestudeerd aan de Universiteit van Gent met grote onderscheiding. Zijn thesis, de geschiedenis van Baasrode (1870-1918), wordt in de nabije toekomst gepubliceerd. Ondertussen is hij bezig aan een tweede boek, dat zal gaan over de algemene geschiedenis van Baasrode, vanaf het ontstaan tot 1870. Dat vormt naar eigen zeggen ‘een geheel ongekende geschiedenis, waar de drukbezochte haven een centrale plaats inneemt en waar menig dorp jaloers op zou zijn’.

« september 2017 »
25 26 27 28 29 30